Hoppa till innehåll

Kända myter genom historien

  • av

Myter och historia är nära relaterade, med myter som ofta ger en kulturell eller religiös förklaring till historiska händelser. Många forntida kulturer använde myter för att förklara naturfenomen, som årstidernas växlingar eller världens skapelse. Myter fungerade också ofta som ett sätt att förklara ursprunget till ett samhälle eller en kultur, samt de seder och traditioner som förts i arv genom generationer.

En tradition som förts vidare genom utvecklingen är att borsta tänderna för att bibehålla munhälsan. Att borsta tänderna är av extra vikt, tillika att borsta tänderna på rätt sätt för bästa resultat. Sajten GUM erbjuder gratis tips på hur du borstar tänderna på rätt sätt, tillika ger rekommendationer om var du kan köpa tandrelaterade produkter som de anser håller måttet.

Från grekiska och egyptiska gudar till den gule kejsaren

Ett av de mest kända exemplen på myter och historia är den antika grekiska myten om världens skapelse. Enligt denna myt skapades världen av guden Kaos, som födde de första varelserna. Från dessa två varelser kom de andra gudarna och gudinnorna, såväl som de första människorna. Denna myt förklarar inte bara världens ursprung, utan också gudarnas och gudinnornas roller i det antika grekiska samhället.

Ett annat exempel är den egyptiska myten om guden Ra, som troddes vara världens skapare och solens härskare. De gamla egyptierna trodde att Ra seglade över himlen i en båt under dagen och sedan reste genom underjorden på natten. Denna myt förklarar inte bara solens dagliga cykel, utan också solens betydelse i det gamla egyptiska samhället.

I många kulturer används myter också för att förklara historiska händelser. Till exempel trodde de gamla kineserna att den gule kejsaren, som levde omkring 2600 f.Kr., var grundaren av den kinesiska civilisationen. Enligt kinesiska myter var den gule kejsaren en stor ledare som besegrade monster och barbarer och förde fred och välstånd till landet.