Hoppa till innehåll

Mer tid för myterna

  • av

Känner du dig frustrerad över att du har så lite tid åt att ägna åt de myter som intresserar dig, och att så stor del av livet går till att arbeta? Om du väljer att värdera din bostad på nytt kan du hitta en lösning på ditt livspussel och få mer tid över till det du önskar.

Att värdera din bostad

Bostadspriserna har de senaste årtiondena rört sig väldigt mycket, och det kan göra att din bostad är värd mycket mer idag än den var när du köpte den. Har du nyligen flyttat in finns det förmodligen inte så mycket att tjäna på att göra en värdering, men har du bott där länge kan det ha stor betydelse att värdera din bostad och se hur mycket den är värd nu. Med ett aktuellt värde kan du förhandla om villkoren för dina lån och få bättre ekonomiska förutsättningar.

Mer pengar är mer tid

Utan att behöva flytta kan du alltså få en lägre bostadskostnad, om du väljer att värdera din bostad. Det kan vara möjligt att få ner hur mycket du behöver betala tillbaka med flera tusen varje månad. Det i sig kan göra det möjligt för dig att arbeta lite mindre och ha mer tid över till det du är intresserad av. Det bygger på att du har ett arbete där det är möjligt att gå ner i arbetstid och också på att värdet har ökat. Det är möjligt att göra en ny värdering av en bostad vart femte år, så är skillnaden inte tillräckligt stor idag kanske det kan ha förändrats om du ger det fem år till.

Varför just myter?

Intresset för myter är stort och känns ibland som något allmänmänskligt. Myterna är inte bara skickligt ihopsatta berättelser utan något som bär på större djup som handlar om de mänskliga villkoren, liv och död, grunden för våra kulturer och så vidare. Alla stora världsreligioner har sina myter, som ger bilder av och förklaringar till sådant som hur världen blev till, hur människan skapades, och vad en människa har för uppgifter i livet. Att intressera sig för och fördjupa sig i just myter kan vara utvecklande på många olika sätt. Det kan vara intellektuellt stimulerande att fundera på de miljöer och sammanhang där myterna tillkom. Det kan vara en övning i empati och att förstå andra människor, och det kan inte minst vara personligt utvecklande att fundera på de stora frågorna och närma sig sina egna svar på dem.