Hoppa till innehåll

Vaner, Alver och jättar

Mytologin är full av spännande väsen av olika slag och det är svårt att välja ut några. Vanerna är en stam gudar i nordisk mytologi – och asarna log i krig med dem. Kriget såg ingen ände och till slut bestämde sig parterna för att utväxla fångar och sluta fred. Asarna fick då vanerna Frej och Freja med Njord, deras far. Freja skulle senare lära Tor ”slejdkonsten”.

Alverna

Alver, eller alfer, tillhörde en tredje stam av gudafamiljer. Dessa var även de ett släkte av övernaturliga väsen. Alverna var en mix mellan naturandar som hade stor lokal påverkan och en gudomlighet som ibland sågs jämlik med asarna. I Eddan kan man läsa om ”ljusalver”, de bor i himlen och är vackrare än solen. Det finns också ”mörkalver” som är svarta och bor nere i jorden.

Dvärgar och jättar

Dvärgar, varelser, hade också en roll i den nordiska mytologin. De mest kända är troligen Brokk och Sindre som var smeder och utförde föremål till gudarna. Dessa föremål var specialtillverkade för att passa gudarnas användning perfekt och dvärgarna var ett händigt släkte. På andra sidan, i Jotunheim bodde Jättarna. Jotunheim beskrevs inte som en trevlig plats – den var mörk och kall.