Hoppa till innehåll

Tor – mänsklighetens beskyddare

Världen skapades av Oden. Han tog hjälp av sin bror Vile och brodern Ve. Tillsammans besegrade de jätten Ymer och skapade material av jättens kropp för att bygga jorden. Oden var delaktig i att ge liv åt de första människorna. Oden hade 200 olika namn och en mängd titlar. I yngre Eddan skriver Snorre att Oden var en människa som existerade. Han invandrade från Tyrkland till Svitjod och blev höjd till gud då han avled.

Tor, Oden och Loke

Tor, den forngermanska åskans gud var älskad av germanerna i hela norra Europa. Tor var en av de absolut främsta gudarna i asatron. De mest välbekanta gudarna i nordisk mytologi är förmodligen Tor, Oden och Loke, också kallad Loki. Tor var mestadels guden som trälar och bönder tydde sig till, han var mycket populär eftersom han alltid bringade ordning i kaoset och därför kallades ”mänsklighetens beskyddare”.

Det intressanta med asagudarna är att ingen av dem var odödlig, vilket man ofta ser på annat håll. Precis som de övriga asagudarna var Tor inte odödlig. Tor och Midgårdsormen dödade varann i Ragnarök. Tors bägge söner överlevde striderna men de utövade aldrig någon makt under den tidsåldern.