Hoppa till innehåll

Myter och berättelser om växter

Växter är ett måste för allt liv här på jorden och därför är det knappast förvånande att de också under tidernas gång alltid varit en del av myter, sägner och berättelser. Ofta som en symbol för något större och ett sätt att förmedla det människor känner eller har upplevt. Växter och blommor är alltså ett abstrakt begrepp för att förklara något på ett mer dramaturgiskt sätt.

I den här artikeln kan du läsa lite mer om på vilket sätt växter och odling finns med i berättelser och myter. Kan du odla svart dahlia? Varför är misteln så mystisk?

Odla svart dahlia

Du har säkert hört talats om den svarta dahlian, men i själva verket handlar det inte om en växt i sig. Det går inte att odla svart dahlia utan begreppet uppkom som ett namn på ett ouppklarat mord på en ung vacker kvinna i Los Angeles. Alltså handlar det inte om att odla dahlia i svart färg utan namnet togs eftersom blomman anses vara en riktig primadonna i rabatterna. En växt som sticker ut bland mängden och i det här fallet skulle alltså ordet ”svart” syfta till sorgen av att en vacker ung kvinna bragts om livet.

Vill du odla dahlia på riktigt går det att hitta några mörka alternativ, men aldrig riktigt svart färg. Istället brukar tonen gå mer åt mörk lila eller chokladfärg.

Misteln – den mytomspunna växten

Det är kanske mer vanligt att odla dahlia än mistel, men å andra sidan ruvar den här växten på en minst sagt spännande historia. Ibland får misteln det lite lömska namnet ”lönnmördare” eftersom de riktigt stora växterna med tiden kan bryta ned sitt träd.

Misteln finns även med i mytologin om asaguden Loke där sägnen säger att det var en spetsig gren från mistel som dödade Balder.