Hoppa till innehåll

Myten om kvicksand

  • av

En sak många har växt upp med är en orimlig rädsla för kvicksand. Det finns något väldigt skrämmande med tanken på att slukas upp av sand och sakta kvävas till döds. Det var också något som var vanligt förekommande i media och filmer, särskilt på 80-talet. Kvicksand är en verklig företeelse och något som kan vara problematiskt om man fastnar i den. Men du kan ändå känna dig relativt säker då det är fysikaliskt omöjligt att sjunka ner helt i kvicksand. Som värst kommer du sjunka ner till midjan.

Så fungerar kvicksand

Kvicksand uppstår när vatten och sand blandas och skapar en halvflytande massa. Det uppstår framförallt på stränder men kan även uppstå på andra ställen där det finns tillgång till vatten och fin sand. Om du har en strandtomt där det är vanligt att kvicksand uppstår kan vi rekommendera att köpa en sandspridare från Kellfri.se och fylla ut området med mer sand så att förhållandet sand/vatten ändras till din fördel. Kellfri har också många andra produkter för bland annat jordbruk och skogsarbete så även om du inte har att kvicksandsproblem kan du säkert hitta något hos dem du har nytta av.

Kvicksand kan uppstå spontant, men i de flesta fall så dyker den upp på bestämda ställen under särskilda förhållanden. Som till exempel i ett av de mest kända kvicksandsområdena, Umm al Samim som är en stor och nästan ogenomtränglig saltvattensöken i Oman. Om du inte vill fastna i kvicksand är det därför klokt att hålla uppsikt efter skyltar som varnar för det. Om olyckan är framme och du ändå råkar ut för kvicksand är det viktigt att hålla dig lugn. Mycket rörelse och att försöka kämpa mot sanden kan göra att du sjunker längre ner än du annars skulle ha gjort.