Hoppa till innehåll

Historiska brev

För historiker har korrespondens varit en viktig del av processen att införskaffa kunskap om dåtidens civilisationer. Det som är särskilt intressant med antika brev är att de ofta innehåller mer personliga detaljer än de stora, officella böckerna och dokumenten.

Idag fortsätter människor med korrespondens, men ofta i digital form. För fysisk post handlar det oftare om arbetsrelaterade saker eller om viktiga papper som ska skickas någonstans. För den som driver ett eget företag, stort eller litet, är det snyggt att skaffa kuvert med tryck då det ger ett professionellt intryck och blir lätt för mottagaren att se varifrån brevet kommit. Det går att sätta sin logo, ett meddelande eller en bild på utsidan, och det spelar ingen roll om det är ett enkelt eller vadderat kuvert.

Berömda brev från antiken

Just brev räknas som en ovärderlig del av den antika litteraturen och det finns många berömda exempel. Det allra första, handskrivna brevet skickades av den persiska drottningen Atossa för ungefär 2500 år sedan men tyvärr har det inte bevarats. Istället var det en antik historiker som berättade om det. Folk skickade dock brev för mycket längre sedan än så, men då var det ofta inskriptioner i sten eller lera som skrevs av särskilda skrivare. Det finns till exempel ett klagobrev från 1700-talet f.v.t. där en kvinna klagar på en smed som gjort ett dåligt jobb. I Uppsala finns det många gamla papyrus från Egypten bevarade, och ett av de värdefullaste är ett brev skrivet på 100-talet. Många av de antika breven innehåller fraser som vittnar om dåtidens trosförställningar – exempelvis olika gudar som åkallas att skydda mottagaren av brevet och dennes familj.