Hoppa till innehåll

Gudarna kämpar mot ”det onda”

När Balder dog blev hans död gudalivets vändpunkt, Ragnarök, världens undergång, som kunde förutses då många tecken visade att den var på väg. Först ogärning och strid sedan vintrar utan sommar, solvargen svalde solen och månvargen svalde månen, jorden skakade, Yggdrasil darrade och många fler tecken syntes och beskrevs.

Alla är rädda för Ragnarök

Det slutade med att Oden red hela vägen till Mimers brunn för att söka råd och hjälp. Alla var rädda. Einhärjar och Asar förberedde sig för strid, Oden och Tor kämpade mot Fenrisulven och Midgårdsormen. Det blev ett slag utan like med ännu fler inblandade. Fenrisulven slukade Oden men besegrades sedan av Vidar. Tor lyckas döda Midgårdsormen men hade blivit biten och dog av giftet. Slaget avslutades med att Surt slungade eld över jorden och satte hela världen i brand.

Den nya världen

Det fanns stora salar i Gimle, Okolner och Nidafjällen i rött guld. Här skulle ”de goda” bo efter Ragnarök. ”De onda” sändes till andra sidan, till platser som exempelvis Vergelmer där de avlidna plågades av Nidhögg. Hoodmimesholt var platsen där det nya livet skapades. Här gömde sig Liv och Livtraser för elden och startade det nya människosläktet. Solen bidrog också genom att föda en vacker dotter.